ЗОДИИ и ЗДРАВЕ

 

 

Скорпион (23 октомври - 21 ноември)

Управляваща планета – Плутон. Противоположен знак - Телец. Елемент - Вода. Качество - постоянен. Влияние - детeродните органи, простатата, пикочния мехур, дебелото черво. Болести - болести на половите органи, фистули, хепатит, хемороиди. Потребност - от храна, съдържаща калциев сулфат. Растение - пелин. Витамини - групата В, С, Е. Метал - желязо. Да се включват в диетата - аспержи, посно месо, репички, сливи, да развиват - способност да прощават, приспособимост към социалните условия, да избягват - мнителността, секретността, ревността и излишествата.

Скорпиона е жертва на астрологични клевети. В древността тон за характеристиката на притежателите на този знак е дал Ведиус Валенс, който е написал: "Хора, родени под знака Скорпион, са лукави, зли, жадни, предатели, клетвопрестъпници, завистници и т.н. ". Каква е причина за такъв абсурден и напълно неоправдан обвинителен акт? Най-правдоподобно обяснение е, че Скорпиона е осмият знак от Зодиака и съответства на 8-ми Дом, свързан със секса, свръхестествените сили и смъртта - всичко, което предизвиква трепет и предчувствия в хората. Но в този знак има и много положителни качества, особено при благоприятно разположение на планетите.

Не се отрича, че мощна движеща сила в живота на Скорпиона е основно психо-сексуалната енергия, но тя може да се прояви и на висше ниво в областта на интелекта, в одухотвореност. Известен астролог отбелязва, "те се поддават на влиянието на производителните и възпроизводителни сили, на възраждащите сили". Реакцията им зависи от това, как ще използват този свой потенциал.

Индусите, отъждествяват сексуалния динамизъм с тайнствените психични потоци на кундалините, събрани в основанието на гръбнака, и предупреждават, че ако Скорпиона не го контролират, той може да се хвърли надолу, обединен с низшите нива на съзнанието. Тогава чувствените апетити се усилват и въжделенията, за извратеност и тайни пороци вземат връх. Но когато тези сили се направляват нагоре чрез съзнанието, Скорпиона добива одухотвореност, овладява духовна власт да преобразява света. Скорпион, роден при неблагоприятно разположение на планетите, отговаря на нишите влияния на знака. Той е потаен, злобен, ядовит, крие се в сянката. Но тези, които развиват своя ум, стават орли, излитат към висотите на духовността и човешките достижения.

Заради това разнообразие в природата на Скорпиона, той е единствения знак в Зодиака, за който се използуват три различни названия: Скорпион, Орел и Змия.

Болестите на възрастните Скорпиони често са в резултат от лоша приспособимост или нещастия в детството. Емоционалните травми в децата предизвикват нервни разстройства достигащи чак до истерия.

Основно влияние на Скорпиона оказват инфекциозни болести, особено тези, причинителите и възбудителите на които проникват през носа, гърлото, половите органи, пикочния тракт и отделителната система. По време на епидемия Скорпиона е най-добре да се постарае да се изолира, докато не изчезне опасността от заразяване. Слаби зони на неговото тяло, към които следва да проявява особено внимание, са половите органи, дебелото черво, апандисита, пикочният канал, опашната кост. Сексуалната активност винаги се отразява и в гърлото и гласа. Поради това Скорпиона трябва да се предпазва от хронични заболявания на гърлото, особено при неблагоприятно разположение на комплекса от съзвездия Телец - Лъв - Скорпион - Водолей.

Освен това, Скорпионите са предразположени към хепатит, разстройство на пикочния мехур, кратковременни пристъпи на епилепсия, упадък на силите, херния, поражения на половите органи, разширени вени на семенния канал, трипер и сифилис. Жените при неблагоприятно разположение на Луната могат да страдат от менструални нарушения.

Като правило, Скорпионите оздравяват от всяка болест по-бързо, ако около тях не се вдига паника за здравето им. Предоставени сами на себе си, проявяват изумителни тайни резерви от енергия и бързо се възстановят, ако могат да отдъхнат и оптимистично да погледнат на бъдещето.

Но каквото и да говорят клеветниците, те не могат да нарекат Скорпиона повърхностен. Независимо от това, низши или висши сили влияят на него, той винаги взема решения на основата на дълбоките и скрити страни на своето съществуване.

Него правилно наричат алхимика на Зодиака, понеже, взаимодействайки с околната среда, колегите и родствениците, той може така да се каже да превърне простите метали в злато или благородния метал в евтина сплав.  Той обладава голяма сила на волята и целеустременост. Щом се заеме за какъвто и да е проект, той започва без умора да подтиква себе си и другите, докато не постигне целите. Но следва да преодолее доста силната тенденция да очаква от другите признание за своите възгледи, враждебността и подозрителността към тези, които не споделят неговия ентусиазъм и усърдие.

Ако Девите имат остри очи за чуждите недостатъци и не вижда своите, Скорпиона обратно, започва от своите. Той подлага своите мисли и чувства на сурови изпитания и си знае цената. Именно затова обикновено е невъзприемчив нито към ласкателство, нито към критика.

Прониквайки в дълбините на интимния живот на хората от обкръжението си и разкривайки техните съкровени тайни, обикновено стига до крайности в запазването на своите собствени. Неохотно се съгласява даже на съставяне рождена карта и хороскоп, тъй като не желае да дава информация за себе си.

Като баща Скорпиона е справедлив, но често е суров. Все пак неговите деца го обичат, даже ако тяхната привързаност донякъде е свързана с благоговеен страх. В общуването с децата, семейството и близките, той проявява своята любов донякъде демонстративно.

Неговото здраве може да подровят само-угнетеността и стремежа да скрие в себе си своите проблеми. На него му струват големи усилия да се доверява, на тези които го обичат и искат да му помогнат, и е добре да се научи да им вярва.

Страстен и предан в сърдечните дела, Скорпиона е прекалено склонен към собственически чувства. Това поражда силна ревност, която е способна да подрови създадената щастлива връзка и хармоничен домашен живот, и може да доведе към една от  най-лошите грешки на Скорпиона – жажда за мъст. Токсините, изпускани в кръвта, когато го мъчат подозрения или прилага наказателни мерки, неизбежно се отразяват на неговото здраве и емоционален живот.

Като правило, считат, че Скорпиона е дълбоко предани на другарите си, но е опасен враг. Даже ако Скорпиона се отнасят към висшия тип, не изпитват чувство на състрадание. Отрицателните представители на този знак са безжалостни и често способни на преднамерена жестокост. Те се стремят не само да отмъстят за обида (въображаема или реална), но и да видят своите врагове страдащи и умиращи и не се спират пред никакви средства, за да достигнат до такъв край.

Скорпион е способен да се увлече по окултните науки, тъй като има вродено чувство за любопитство към всичко неизвестно и дълбоките тайни на живота и смъртта.

Многочислените природни дарования му помагат да достигне успех в широк диапазон от професии. Ако той обладава типичното хладно безразличие към човешките страдания, може да стане много добър и умел хирург. Неговата природна способност да разкрива скритите факти и тайните на хората му позволява да прониква в психологията на престъпниците и да използва тази способност за литературен или друг вид труд: да води във вестник рубриката на углавната хроника или да работи като таен агент. Те правят кариера и като гинеколози, предприемачи, лаборанти, военни, писатели, музиканти, композитори, ръководители, банкови касиери и застрахователни агенти. За осъществяване на своите планове Скорпионите трябва да търсят помощ от Близнаците. Като правило, близки по дух за тях се явяват хора, чиято Луна е в Скорпион в момента на раждането им. Деви, Козирози, Риби и Раци също хармонират с тях, ако нямат неблагоприятно разположение на планети.

Диета. Скорпионите обикновено обичат вкусните ястия, но не умеят да готвят. Понеже често имат високо ниво на липиди в кръвта, следва да избягват храна, богата на мазнини. Научните изследвания дават основание да се счита, че те дават предпоставки за сърдечни недъзи. Наситените мазнини (от животински произход) са особено опасни за тях. Като избягват мазнините от блюдата с месо и намалявайки количеството на масло, може да достигнат до желания баланс. Освен това, малокалорийната храна помага да се запази теглото в норма, което е трудно да направят в зряла възраст. Определено количество мастни киселини все пак се изискват за правилно функциониране на организма и производството на жлъчка, така че прекалено ограничената диета - не е много мъдро решение на въпроса. Употребата на прекалено малко количество мазнини може да предизвика даже увеличение, а не намаление на теглото. Общо правило е (ако няма възражение от лекари-специалисти) – да съкратят количество животински мазнини до приетите норми, и да я допълват с две супени лъжици на ден ненаситени растителни мазнини, за да се осигури на организма нужната линолова киселина.

Храната трябва да съдържа много протеини и да включва в себе си, олио, морски продукти, дивеч, яйца, кисело мляко, орехи, бобови и соеви продукти.

Минералната сол за Скорпиона е калциевия сулфат, помагащ за възстановяване на епителната тъкан и запазващ естествената устойчивост на организма към болести, предотвратявайки натрупването на органични шлаки. Често първият признак за дефицит на тази сол е хрема, синузит, респиратор-ни инфекции. Сериозния недостиг от нея може да предизвика възникване на абсцеси, плеврит, бъбречни разстройства и болести на черния дроб.

За да постъпва в организма нужното количество от този елемент, трябва да се употребяват свежи плодове и зеленчуци, защото тази сол се усвоява от организма само от тях. Основни нейни източници са: лук, аспержи, зеле, смокини, чесън, листа от горчица (синап), лук, праз лук, репички, вишни, сушени сини сливи, цариградско грозде. Растения, които може да се използват за храна и лечение са – копривата и пелина.

Струва си Скорпионите редовно да приемат витамини С, Е и групата В и препарати със желязо. А при запек е желателно да избягват слабителните таблетки. Оптималният способ за решаване на проблема е - храна с високо съдържание на протеини, ежедневно приемане на чаша кисело мляко или 1-2 чаени лъжички петмез с портвайн или ром.

Дихателни упражнения. Дихателните упражнения не само стимулират или отслабват някакви функции на тялото по избор, но и очистват организма от много замърсявания. Посоченото упражнение е предназначено да контролира прекомерната полова енергия на Скорпиона.

Време за изпълнение на упражненията - от 8 до 16 часа; място - добре проветрена стая без течение; продължителност - 5 минути сутрин и вечер.

Седнете изправено, затворете очи и с бавно ритмично дишане, отпуснете цялостно тялото и мозъка. След две минути бавно дишане, вдишайте броейки до две; задръжте дишането броейки до осем, едновременно съкращавайте аналния сфинктер (при това мислено си представяйте, как ефирния поток се издига от основанието на гръбнака към мозъка); после издишайте на четири през лявата ноздра мъжете и през дясната - жените. Повторете цикъла десет пъти. След седем седмична практика, броят може да се удвои, но не повече.