КРАТКА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

 

         

Що е хомеопатия?

 

Хомеопатията е терапевтичен подход, при който се прилага принципа на подобието, т.е. подобното лекува подобно, при което се използват много големи разреждания на лекарството. Създадена е като наука от д-р Самуел Ханеман /1755-1843/.

 

ДЕСЕТ РАЗУМНИ ПРИЧИНИ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ХОМЕОПАТИЯ :

 

1.Хомеопатията е нежна медицина.

            Тя работи за стимулиране на собствения естествен защитен механизъм на тялото, за да може то да излекува само себе си. Следователно хомеопатичните лекарства не отстраняват болестта, а възстановяват здравето. Макар и нежна, резултатите могат да бъдат много мощни и дълготрайни.

       2.Хомеопатичните лекарства не са токсични.      

Нямат вредни странични ефекти. Не водят до привикване и съответно до зависимост. Специалният метод на приготвяне, наречен потенциране, позволява да бъдат отстранени всички токсични странични ефекти на медикамента. Хомеопатията е безвредна за бебета, по време на бременност и менопауза. За препоръчване е да се прилага от квалифициран хомеопат.

3.Холистична, т.е. действа върху целия човек.

При определяне на лекарството се взема пред вид целия човек с неговите особености. Много често само едно лекарство може да помогне за отстраняването на всички оплаквания.

4.Евтина.       

Хомеопатичните  лекарства  струват доста малко в сравнение с предписваните алопатични лекарства. Те имат за цел да подсилят имунната система, правейки ви по-силни и по-здрави.

5.Предпазваща терапия.

 Подсилвайки имунитета на тялото хомеопатията може да помогне да се увеличи устойчивостта на  човек към болести и инфекции.

6.Лекарствата не се тестват върху животни.

Хората реагират по различен начин на лекарствата в сравнение с животните. Всички хомеопатични  лекарства са тествани върху здрави хора - доброволци. Установено е, че симптомите, които приетата субстанция предизвиква за кратко време в организма на здрав  човек, са точно тези, които могже да излекува у болен човек, който има такива симптоми.

7.Лесно се приемат.

Хомеопатичните  лекарства са или малки сладки гранули, които лесно се разтварят в устата, или са в течна форма, на капки. 

8.Пациентът участва в терапията.

Хомеопатът задава много въпроси не само за симптомите, които безпокоят пациента, но и за това как той реагира на условията; събира информация за общото му здраве и начин на живот. Това кара пациента активно да участва в процеса на възстановяване на своето здраве.

9.Неоценима е като първа помощ.

Хомеопатичните лекарства могат да бъдат използвани у дома  или при пътуване за лечение на някои оплаквания като  натъртвания и наранявания, навяхвания, изкълчвания,  малки изгаряния, ухапвания от насекоми, стомашни неразположения и др. Обаче за по-сериозните и хронични оплаквания би трябвало да се обърнете към квалифициран хомеопат.

10. Медицината на бъдещето.

Хомеопатията е непрекъснато развиващо се лечебно изкуство. Разполага с повече от 6 000 лекарства. За разлика от конвенционалната медицина, която изтегля от пазара и престава да произвежда лекарства, за които са установени значими странични ефекти, хомеопатите все още използват същите лекарства, които са се използвали и преди 200 години, заедно с новите. По този начин се разширяват възможностите на хомопатичната терапия.

Едва сега с големите открития в областта на квантовата физика учените ни помагат за по-дълбокото научно разбиране  за начина на действие на хомеопатичните лекарства в сравнение с това от преди 200 години