ХРАНЕНЕ, ДИЕТА, ДЪЛГОЛЕТИЕ

 

 

 

 

Здраве и дълголетие

 

Индианската храна - Чиа

Семената наречени Чия, са древна храна, за която в наши дни все повече се говори. Семената са от растенията представители на семейство Salvia Hispanica. Малките черни и бели семенца са били отдавна една от основните храни на инките, маите и ацтеките, както и на други племена от югозападната част на Америка.

Думата “Чиа” съгласно езика на племето Маи означава “сила”. Семената са били използвани от тези древни народи като особено енергийни храни. Обикновено ги използвали за хора които били подложени на тежки натоварвания и извършващи големи и трудни преходи, като посланици и вестоносци, които носели малка торбичка със семена винаги със себе си. Чиа е наричана “Индийска бягаща храна” поради невероятната енергия, с която зарежда организма. Отдавна било забелязано, че консумацията на чиа повишава издръжливостта на организма за физически натоварвания и зарежда с енергия. В Мексико хора твърдят, че една лъжичка чиа е достатъчна да ни зареди с енергия за 24 часа. Но не само енергийното зареждане е привличало хората към тази изключителна храна. Трябва да се отбележи нейния приятен вкус (сравняван с мини яйца на динозаври) и нейните хранителни свойства.

 

Доказано е, че семената Чиа съдържат:

* 2 пъти повече протеини от всички останали култури

* 5 пъти повече калций отколкото в животинското мляко, плюс съдържание на бор, който помага за превръщането на калция в костна структура

* 2 пъти повече калий от нивата в банана

* 3 пъти повече антиоксиданти от касиса

* 3 пъти повече желязо от това в спанака

* големи количества Омега-3 и Омега-6

 

Семената Чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на тялото важни аминокиселини в лесноусвоима форма. Те също така са огромен източник на разтворими фибри. Подобно на лена, те могат да попиват влага 9-12 пъти по-голяма от теглото им, която се абсорбира изключително бързо – за около 10 минути.

Едно важно предимство на Чиа е, че поради високите нива на антиоксиданти, семената могат да съществуват много дълго, без да гранясват. Семената Чиа могат лесно да бъдат съхранявани в сух вид до 4-5 години без да променят качествата и хранителните си стойности. .

Вкуса на Чиа е нежен и приятен, което позволява да бъдат комбинирани с други храни без да променят драстично вкуса. Могат да се добавят семена към сосове, различните теста, салати и други. Ароматът на ястията се запазва и се повишава тяхната хранителна стойност.

Семената Чиа са много подходяща храна за диетиците, защото, добавяни към ястията, набъбва и засища по-лесно стомаха, заменяйки калориите и мазнините без да промени вкуса на ястията. Дори и да не сте на диета, вие ще намалите калориите наполовина, ако храните са били обогатени с Чиа.

 

Какви са предимствата при консумация на Чиа?

√ Увеличава устойчивостта на организма

√ Зарежда с енергия и сила

√ Нормализира нивата на кръвната захар

Помага за свалянето на излишни килограми

√ Подобрява работата на стомашно-чревния тракт

 

Доказано е, че семената Чиа влияят на усвояването на консумираните захари в организма. Гелът, който се образува при допир на семената с течности, действа като физическа бариера между въглехидратите и ензимите на храносмилателната система. Това пък забавя превръщането на въглехидратите в захар. Енергията от храната се усвоява регулирано, което осигурява устойчивост. Това захаропоглъщане е голям плюс за диабетици. Също означава, че може да се комбинират семена от Чиа със сладки плодови сокове.

Поради силната си хигроскопичност, семената, поели влага, удължават хидратирането, особено по време на натоварване на организма.

Накиснати в течност, семената на Чиа лесно се усвояват и абсорбират дори цели. Тяхната малка “черупка” се разрушава лесно и бързо. Не създават чувство за тежест в стомаха, докато ни зареждат с енергия. Всичките хранителни съставки се усвояват изключително добре.

Чиа семената бързо набъбват при допир с течности, и когато преминават през стомашно-чревния тракт действат като “вълшебен чистач”, почиствайки стените от натрупаните отпадъци. Освен това могат да се използват за регулиране на отделителната система.

Чиа семената може да се използва във всякакви видове рецепти – сладки, солени, пикантни, кисели. Може да ги добавяте към салати, в различни сосове, сладкарски изделия, сладоледи, сокове и т.н.

В протеинът на тези семена не се съдържа глутен. Ето защо това е идеална храна за всеки с повишена глутенова чувствителност, както и за всеки, които желае да замени глутеновите семена (пшеница, ечемик, ръж и овес).

Чиа семената способстват бързата регенерация на тъканите в следствие на високата хранителна стойност и лесната асимилация. Успешно помага при случаи на наранявания (вътрешни и външни рани). При бременни жени и кърмачки, както и при хора с повишена физическа активност, Чиа семената способстват бързото регенериране и изграждане на нови клетки в тъканите.